Doğru motor yağı seçimi ve değişimi

Öncelikle aracımız için kullanacağimiz motor yaği markasını doğru seçerek işe başlamakta fayda var. Piyasada binlerce farklı marka mevcut.Satıcılar aynı özellikleri içerdiğini söylesede ucuz,meriven altı diye tabir edilen bir çok marka motor yaği aracınıza geri dönüşümü olmayan çok ciddi sorunlar açmabilmekte.Bu yüzden ismini daha önce duymadığınız,daha önce kullanmadığınız markadan en azından belgelerine (TSE,ISO vb.) bakmadan,arka yüzündeki özelliklerini okumadan almayın.

Birde son yıllarda artan başımıza ciddi anlamda bela olan imitasyon,taklit ,sahte ürünlerden uzak durun.Mümkünse o markanın distribütörünü arayarak yönlendirdiği,bayisi olduğu firmalardan satın almaya çalışın.

Motor yağı seçimi yaparken aracınız yakıt türüne ,motor gücüne , bulunduğunuz iklim koşullarına ,üretici firmanın önerdiği ve istediği onayları karşılayan bir yağ kullanın.Kulaktan dogma 'Ben bunu kullanıyorum yıllardır bence sende bunu kullanmalısın ' tarzı söylemlereden uzak durun.

Günümüzde yapılan en büyük yanlış partikül filtreli araçlarda partikül değerlerini karşılamayan yağ kullanımıdır.Bunun en büyük nedenlerinden biride fiyatı diğerlerine oranla biraz daha yüksek olmasıdır.Bu hatanın sonunda aracın emisyonla çalışan kısımlarında ilerleyen günlerde yaşanan sıkıntılar ,partikül filtresinin,egr,gaz kelebeğinin tıkanması ,performans kaybı gibi bir sürü sıkıntılara neden olduğu görünmektedir.

1-Güvenilir bir marka kullanın.

2-Sahte,ucuz motor yağlarından uzak durun.

3-Aracınızın özelliklerini karşılayan doğru yağı satın alın.Bunun için alacağiniz markanın web sitelerinde karşılaştırma cetvelleri mevcut.Buradan en doğru seçimi yapabilirsiniz.

4-Kullandığınız her motor yağinin belli bir kilometre veya yıl aralığı vardır.( 10.000km veya 2 yıl gibi ) Bu aralıkları geçirmeyiniz.Ömrü dolan yağ motora ciddi anlamda zarar vermeye başlar.

5-Her yağ değişiminde mutlaka yağ filitresini yenisi ile değiştin.

YORUMLAR